Vänerns Pärla 2.0

Wenerns Pärla 2.0 Four Grain-IPA 2013-04-27

20130501-065333.jpg

Jäst

”Smacka jästen”.

Vatten

Sätt på Braumeistern, mäskstegen på 67 grader 90 min och 78 grader 10 min och kok 102 grader i 60 min.

Fyll på 25 liter vatten, värm upp. Sätt på ”Brygg-Ollen”. Maltrör i med bottenplåt och filterduk. Lock på. Snabba ev på uppvärmningen med vattenkokarvarianten. Tiden är annars 1 min per grad dvs 7-67 grader är 60 minuters uppvärmning!

Malt

Under tiden vattnet värms upp, väg upp allt malt. 5 kg Pale malt, 0,1 kg Carahell, 0,15 kg Carared , 0,2 kg Vetemalt, 0,2 kg Havremalt och 0,2 kg Rågmalt. Krossa i maltkrossen.

  • Mäsk

Mäska in dvs rör i malten i maltröret och på med topp-plåten och filterduk, bygeln och vingmuttern. Lock på. Mäska 67 grader 90 min.

Väg upp humlen

  • 70 g Cascade vid 60 min
  • Protafloc 0,4 ml vid 20 min
  • 40 g Cascade vid 15 min
  • 50 g Cascade vid 5 min
  • 50 g Cacade i torrhumlingspåse med glaskulor.
  • Värm upp en 5 liter lakvatten med vattenkokare i slutet av mäskningen men så att det är klart när mäskningen är slut dvs 90+10 min.

Mäska ut på 77 grader i tio min och lyft upp maltröret. Häll i 5 liter lakvatten. Ta bort maltröret med draven.

  • Kok

Starta kok, tar även här 1 min per grad dvs 100-77=23 minuter. Lock på. När koket startar tar det totalt 60 min. Locket ska vara på glänt från 99 grader, annars kokar det över.

Humle

70 g Cascade ska i när koket startar (60 min kvar).

När det är 20 min kvar ska Protafloc och kylslingan i.

Efter 45 min (15 min kvar) ska 40 g Cascade i.

Efter 55 min (5 min kvar) ska 50 g Cascade i.

Kyl med kylslingan. Vid rumstemp ska vörten i jästunnan. Mät densitet, OG.

Jäst

I med jästen, Wyeast American Ale II 1272.

Torrhumling

I med torrhumlingspåsen som ska ligga i 5 dagar, sedan tas ur medan det jäser färdigt.

Tappning

Det ska jäsa färdigt tills det slutar bubbla. Mät nu densiteten igen, FG. Sen ska det tappas över i fat eller flaskas. Om flaskning ska det primas (tillsättas strösocker) 5 g/l vört.

(OG-FG)x0,132=Alkoholstyrkan

Noggranna med renligheten när koket är slut, risk för infektion i vörten.

Uppskattad OG:1,070, uppskattad FG: 1,018, uppskattad Alk Vol%: 6,8%, EBC dvs färg: 15, Bitterhet: 72 IBU.

Beercalc.dk

20130501-065333.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s