Vänerns Pärla 6.0

 

 vanernsparlaVänerns Pärla 6.0 Four Grain-IPA 141123

Vatten

Sätt på Braumeistern, mäskstegen på 67 grader 90 min och 78 grader 10 min och kok 102 grader i 60 min.

Fyll på 25 liter vatten från Vänern, värm upp. Sätt på ”Brygg-Ollen”. Maltrör i med bottenplåt och filterduk. Lock på. Snabba ev på uppvärmningen med vattenkokarvarianten. Tiden är annars 1 min per grad dvs 7-67 grader är 60 minuters uppvärmning!

Malt

Under tiden vattnet värms upp, väg upp allt malt. 5 kg Pale malt, 0,2 kg Carared , 0,2 kg Vetemalt, 0,2 kg Havremalt och 0,2 kg Rågmalt. Krossa i maltkrossen.

  • Mäsk

Mäska in dvs rör i malten i maltröret och på med topp-plåten och filterduk, bygeln och vingmuttern. Lock på. Mäska 67 grader 90 min.

Väg upp humlen

  • 40 g Amarillo vid 60 min
  • Protafloc 0,4 ml vid 20 min
  • 40 g Amarillo vid 15 min
  • 40 g Amarillo vid 5 min
  • 40 g Amarillo i torrhumlingspåse med glaskulor och en sötvattenspärla.
  • Värm upp en 5 liter lakvatten med vattenkokare så att det är klart när mäskningen är slut dvs 90+10 min.

Mäska ut på 78 grader i tio min och lyft upp maltröret. Häll i 5 liter lakvatten. Ta bort maltröret med draven.

  • Kok

Starta kok, tar även här 1 min per grad dvs 100-78=22 minuter. Lock på. När koket startar tar det totalt 60 min. Locket ska vara på glänt från 99 grader, annars kokar det över.

Humle

40 g Amarillo vid 60 min.

När det är 20 min kvar ska Protafloc och kylslingan i.

Efter 45 min (15 min kvar) ska 40 g Amarillo i.

Efter 55 min (5 min kvar) ska 40 g Amarillo i.

Kyl med kylslingan. Vid rumstemp ska vörten i jästunnan. Mät densitet, OG.

Jäst

I med jästen, Safale US-o5

Torrhumling

I med torrhumlingspåsen med 40 g Amarillo och 1 st sötvattenspärla som ska ligga i 3 dagar, sedan tas ur medan det jäser färdigt.

21 liter i jäskärlet 20141123

Alk Vol%: 6,2 %, EBC dvs färg: 15, Bitterhet: 72 IBU.

Uppmätt OG (141123) : 1,055 Uppmätt FG (141207): 1,008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s