Vänerns Pärla 4.0

20130501-065202.jpg

Wenerns Pärla 4.0 eller Vänerns Pärla 4.0 Four Grain-IPA 140510

Vatten

Sätt på Braumeistern, mäskstegen på 67 grader 60 min och 78 grader 10 min och kok 102 grader i 60 min.

Fyll på 25 liter vatten från Vänern, värm upp. Sätt på ”Brygg-Ollen”. Maltrör i med bottenplåt och filterduk. Lock på. Snabba ev på uppvärmningen med vattenkokarvarianten. Tiden är annars 1 min per grad dvs 7-67 grader är 60 minuters uppvärmning!

Malt

Under tiden vattnet värms upp, väg upp allt malt. 4,8 kg Pale malt,  0,2 kg Carahell , 0,2 kg Vete (Puffat Vete), 0,2 kg Havremalt och 0,2 kg Rågmalt. Krossa i maltkrossen.

  • Mäsk

Mäska in dvs rör i malten i maltröret och på med topp-plåten och filterduk, bygeln och vingmuttern. Lock på. Mäska 67 grader 60 min.

Väg upp humlen

  • 70 g Amarillo FWH (First Wort Hop) direkt vid 80 grader. (Magnus Johansson)
  • Protafloc 0,4 ml vid 20 min
  • 50 g Amarillo vid 15 min
  • 50  g Amarillo vid 5 min
  • 50 g Amarillo i torrhumlingspåse med glaskulor och en sötvattenspärla.
  • Värm upp en 5 liter lakvatten med vattenkokare så att det är klart när mäskningen är slut dvs 60+10 min.

Mäska ut på 78 grader i tio min och lyft upp maltröret. Häll i 5 liter lakvatten. Ta bort maltröret med draven.

  • Kok

Starta kok, tar även här 1 min per grad dvs 100-78=22 minuter. Lock på. När koket startar tar det totalt 60 min. Locket ska vara på glänt från 99 grader, annars kokar det över.

Humle 

70 g Amarillo ska i innan kokstart redan vid 80 grader First Wort Hopping (vid cirka 20 min före kok).

När det är 20 min kvar ska Protafloc och kylslingan i.

Efter 45 min (15 min kvar) ska 50  g Amarillo i.

Efter 55 min (5 min kvar) ska 50  g Amarillo i.

Kyl med kylslingan. Vid rumstemp ska vörten i jästunnan. Mät densitet, OG. 1.050

Jäst

I med jästen, Safale  US-o5

Torrhumling

I med torrhumlingspåsen med 50  g Amarillooch 1 st sötvattenspärla  som ska ligga i 5 dagar, sedan tas ur medan det jäser färdigt.

20 liter i jäskärlet 20140510

Alk Vol%: 5,7 %, EBC dvs färg: 15, Bitterhet: 99 IBU.

Uppmätt OG: 1,050. Uppmätt FG: 1,07. WenernsPärlaÖletikett2 20130501-065333.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s